Ozon Food z "Granitowym Tulipanem 2014" w kategorii "Produkt roku"
To pierwsze takie rozwiązanie na europejską skalę. Radomska firma Ozon Food stworzyła innowacyjny i w pełni ekologiczny system umożliwiający przechowywanie i chłodzenie produktów w atmosferze ozonowej.
Ten unikatowy produkt otrzymał prestiżową nagrodę gospodarczą w XVIII edycji Konkursu Gala Biznesu "Granitowy Tulipan 2014” w kategorii "Produkt roku" za "Innowacyjny System Ozonowania KAO-05/12 przeznaczony do przechowywania i chłodzenia produktów spożywczych w ekologicznej Kontrolowanej Atmosferze Ozonowej"
System ozonowania jest alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania produktów. Urządzenia systemowe montowane są wewnątrz komór chłodniczych lub przechowalniczych. Wytwarzana w ten sposób Kontrolowana Atmosfera Ozonowa dezynfekuje produkty, zabijając wszelkie związki chorobotwórcze typu grzyby, pleśnie, bakterie i wirusy odpowiedzialne za psucie się produktów. Dodatkowo, przedłuża okres przechowywania owoców i warzyw, mięs, drobiu, ryb i owoców morza.
Dlaczego system Ozon Food jest tak przydatny dla polskiej gospodarki? Co roku polskie owoce i warzywa podbijają światowe rynki. System ozonowania skutecznie wpływa na jakość tych produktów. To jest ważne szczególnie teraz, w czasie trudnych relacji handlowych z Rosją i zagrożeniem embarga na polskie owoce i warzywa.
Gratulujemy właścicielom i pracownikom firmy oraz życzymy dalszych sukcesów.